miercuri, 31 august 2011

Salata de pepene galben cu feta

Desi vara este pe sfarsite inca ne putem bucura de simbolul verii - pepenii.Eu prefer pepenele rosu, dar si cel galben are farmecul lui...fiind foarte aromat.M-am gandit sa fac o salata usoara si racoroasa perfecta pentru cina.

Am tocat o felie de pepene galben de la frigider, o jumatate de ceapa rosie, branza feta si menta.Le-am amestecat impreuna cu un strop de ulei de masline, otet balsamic sare si piper.Menta in combinatie cu pepenele produce o adevarata explozie de arome.

marți, 30 august 2011

Supa de ceapa frantuzeasca

Prima supa de ceapa am savurat-o acum 3 ani intr-un restaurant de pe Champs-Elysees la Paris.A fost pur si simplu geniala...probabil si atmosfera boema a ajutat mult.Ce poate fi mai frumos decat o supa delicioasa alaturi de un vin rosu intr-un restaurant din Paris????Abia astept sa revin :D...dar aceasta este alta poveste!
De atunci am mai mancat si pe la noi supa de ceapa si am tot spus ca e timpul sa fac si eu.Zis si facut!Am cautat o reteta de la mama ei si am fost la cumparaturi.
Pentru 3-4 portii (sau doua mai mari :D) am achizitionat urmatoarele :
  • 300 g ceapa tocata (4 cepe mari)
  • 30 g unt + putin ulei de masline
  • 1 lingura rasa de faina
  • 800 ml de supa (poti pune si apa, dar nu se compara gustul)
  • 40 ml de vin alb
  • branza Gruyere
  • sare, piper, cimbru
  • o paine bagheta
Am incins uleiul si untul si am pus ceapa tocata la calit impreuna cu cimbrul (dupa gustul fiecrauia) si sare.Se caleste la foc mic, amestecand din cand in cand pana se caramelizeaza.
Am adaugat faina si am amestecat 1-2 minute, dupa care am pus treptat supa si vinul.
Dupa ce ati incorporat toata supa acoperiti vasul pentru 20 minute.Intre timp am copt painea si am ras branza.

Am strecurat supa, desi daca va place puteti pastra din ceapa, si am pus-o in boluri.Am pus cate o felie de paine si muuuultaaa branza.Au stat in cuptorul incins pana s-a topit si rumenit branza.
Foarte foarte buna!Sunt mandra de ce am produs...as putea spune ca e verisoara buna cu cea de la Paris :)))


luni, 29 august 2011

Supa de rosii coapte

Supa de rosii este laitmotivul verii.Chiar daca ne este cald, o supa crema de rosii este intotdeauna binevenita si sanatoasa.De data aceasta am schimbat putin metoda.Am pus legumele la copt in cuptor.

Am pus in tava rosii, usturoi intreg, ceapa si ardei.Le-am sarat si le-am stropit cu ulei de masline.Le-am lasat in cuptor pana s-au rumenit bine.

Am scos legumele si le-am pus la fiert impreuna pentru cateva minute.La final am adaugat busuioc verde si am pasat legumele.Legumele coapte i-au dat o aroma deosebita.



miercuri, 24 august 2011

Zucchini cu parmezan

Nu cred ca mai este nevoie sa spun ca este delicios...pozele vorbesc singure.Dulceata dovlecelului in combinatie cu parmezanul....mmm...yummyyy

Am taiat dovlecelul in felii subtiri, am batut un albus de ou si am pus lapte pentru a trece feliile prin compozitie.Asa, parmezanul cu praf de usturoi, cimbru, piper proaspat si marar se va lipi de feliile de dovlecel.

Asa am procedat cu fiecare felie si le-am asezat intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Am stropit cu putin ulei de masline si le-am bagat in cuptorul incins 20 minute.
Recunosc ca le-am bagat la cuptor fara sa pun ulei....mi-am adus aminte la timp :D
S-au rumenit si sunt putin crocante.


marți, 23 august 2011

Oua ochiuri in apa cu piure de telina

N-am mai mancat oua ochiuri in apa de cand eram mica...uitasem cat de bune sunt si deloc gretoase cum ar crede unii :D

Dar inainte sa fierb ouale am facut piureul de telina dupa reteta lui Jamie.Am tocat marunt telina si am pus-o la calit in tigaie cu ulei de masline cu aroma de usturoi.Dupa ce telina s-a rumenit am presarat cimbru si putina apa cat sa acopere telina si i-am pus capac.Am luat telina de pe foc si am pasat-o usor cu furculita.Pentru cei ca mine care vor sa renunte la cartofi e o varianta foarte buna si delicioasa.

A venit randul oualor.Am pregatit atmosfera perfecta pentru ele :))...apa cu multa sare.Apa trebuie sa fie fierbinte, dar fara sa faca bolboci...undeva intre.Eu n-am avut curaj sa sparg oul direct in apa, asa ca l-am pus in polonic si dupa ce s-a albit putin i-am dat drumul in apa si l-am miscat de colo colo ca sa nu se lipeasca de fundul vasului.La fel am procedat si cu oul nr.2.

Contrar asteptarilor, nu sunt gelatinoase deloc.Asa ca nu va sfiiti sa va faceti ochiuri extrem de sanatoase si aromate...veti simti adevaratul gust al oualor ochiuri.




luni, 22 august 2011

Chocolate salami

Reteta mamicilor noastre putin upgradata :D....am folosit muuuulltaaa ciocolataaaa...pentru marii iubitori de ciocolata bineinteles.Mi-am aliniat frumos ingredientele :
  • 350 g ciocolata, 115 g unt, 200 ml frisca lichida, stafide, migdale si biscuiti digestivi.
Am pus ciocolata la baie de aburi impreuna cu untul si frisca lichida pana s-au topit si s-au amestecat.

Intre timp am tocat migdalele si am rupt biscuiti in bucatele.Cand cicocolata s-a topit si amestecul a devenit omogen am oprit focul si am adaugat stafidele, migdalele si biscuitii.

Am incorporat ingredientele si am bagat amestecul la rece ca sa-l pot modela.Dupa 30-40 min de stat la frigider am format 4 mici salamioare in folie si le-am lasat peste noapte la frigider.
A doua zi salamul de ciocolata era intarit, numai bun de savurat.Le-am scos si le-am pudrat....le-am imortalizat si la birou cu ele...sa se bucure si colegii mei :D

sâmbătă, 20 august 2011

Salata de linte cu rosii coapte

Lintea este o leguminoasa bogata in proteine si minerale si saraca in grasimi.Eu mi-am cumparat din cea verde, isi pastreaza forma destul de bine la fierbere.E foarte delicioasa si folosita pentru supa de linte, urmeaza si reteta pentru supa, momentan am facut o salata usoara si consistenta.

Am bagat la cuptor 3-4 rosii in jumatati stropite cu ulei de masline, sarate si piperate.Intre timp am pus lintea la fiert, am pus la ochi, cam cat am crezut ca mananc...tinand cont de faptul ca se dubleaza cantitatea cand fierbe.

Am tocat o ceapa rosie mica si am stors o jumatate de lamaie.Rosiile s-au copt, le-am decojit, le-am tocat si le-am amestecat cu zeama de lamaie, ceapa, sare, piper si ulei de masline.Am presarat si putin chimen (merge perfect cu lintea) .Lintea s-a fiert, am scurs-o si am lasat-o sa se raceasca putin.Dupa ce s-a racit am amestecat-o cu rosiile si am tocat o mana de patrunjel.Si salata e numai buna de pus pe masa!Delicios!!!

marți, 16 august 2011

Somon cu salsa de piersici

Imi place sa mananc somonul -pestele meu preferat- in combinatii cat mai originale.De data aceasta cu salsa cu piersici.Mi-am insirat ingredientele:
  • 2 fileuri de somon
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 lingura de ceapa rosie tocata
  • o jumatate de ardei galbe/rosu tocat
  • 1 lingura de otet balsamic
  • 2 linguri de patrunjel tocat
  • o jumatate de lingurita de miere
  • zeama de lamaie
  • sare si piper proaspat
Am inceput prin a pune pe gratar piersicile taiate in jumatati.
Cat sfaraie piersicile am tocat ceapa, ardeiul, patrunjelul si am amestecat cu zeama de lamaie, otetul balsamic, mierea, uleiul de masline, sarea si piperul.La amestec se adauga piersicile tocate si se baga la frigider cat timp se face somonul.

Somonul a sfarait si el pe gratar sarat si piperat.L-am pus cu pielea in jos si am indepartat-o in momentul cand l-am intors.Gata facut somnul se acopera cu salsa de piersici si gata masa....racoritor, perfect pentru un pranz/cina de vara.Stim cu totii ca amestecul de dulce-sarat merge perfect!



sâmbătă, 13 august 2011

Tortellini quatro formaggi

Din cand in cand trebuie sa ne rasfatam, sa ne satisfacem micile pofte.Astazi a fost randul pastelor.Recunosc ca nu erau in plan, dar mi-au facut cu ochiul de pe raft :D .Si le-am luat, tortellini cu branza proaspete.De aici s-au legat si urmatoarele ingrediente :
  • smantana lichida
  • branza brie
  • branza de capra - crema
  • parmezan
  • un catel de usturoi
  • un strop de ulei de masline
Am pus la calit usturoiul tocat, am pus pe rand, 100 ml de smantana lichida,  70 g de crema de branza de capra, 80 g de brie si parmezan ras cat cuprinde :D .Cat timp branzeturile s-au topit si s-a format sosul am pus la fiert jumatate dintr-o punga de 250 g de tortellini.

Pastele s-au fiert si sosul face bolboci...e timpul sa le facem cunostinta :) .Le-am mai lasat 1 minut pe foc amestecand, cat sa se inbine gusturile.
Un pranz/cina foarte rapid si gustos.Pastele nu sunt niciodata in plus :)) , mai ales daca sunt si proaspete....yummyy


marți, 9 august 2011

Camenbert copt

Lipsa totala de inspiratie...de 5 minute stau cu poza in fata si nu iese nimic.Asa ca o sa fiu directa si va voi spune ca aceasta branzica coapta este geniala, cremoasa si aromata.Eu am preferat legumele, dar le puteti inlocui cu orice va place.
In cazul in care bucata de branza cumparata nu se afla ambalata in cutie de lemn incercati sa o puneti intr-un vas fix...e posibil sa se imprastie.
Taiati usor crusta de pe deasupra, inghesuiti pe ici pe colo usturoi, sarati, piperati si puneti putin ulei de masline.
Bagati brazna la cuptor pana cand se inmoaie si formeaza o crusta subtire.Lasati vasul putin la racit si apoi serviti cu ce preferati langa.



duminică, 7 august 2011

French Galette cu piersici si prune

E un fel de tarta traditionala in Franta.Sa nu va sperie fizicul ei mai dezordonat, va va cuceri gustul imediat.Aluatul este extraordinar de fraged....se va toipi in gura..mmm...

Pentru aluat:
  • 150 g faina
  • 4 linguri de zahar - eu am folosit brun
  • 200 g unt rece
  • 1 lingurita de sare
Amestecati faina cu sarea si zaharul si adaugati unul cubulete.Incorporati untul si mai adaugati faina daca aluatul e prea lipicios.Apoi la frigider pentru o ora.

Pentru umplutura am folosit 2 piersici mari decojite si 3-4 prune (nu erau asa dulci cum ma asteptam).Am taiat fructele, am adaugat 2-3 linguri de zahar brun, esenta de vanilie si 1 lingura rasa de amidon.
Am scos aluatul si l-am pus pe o hartie de copt tapetata cu putina faina.L-am intins rotund subtire cat sa nu se rupa si am pus fructele peste.

Am tras marginile peste si am indepartat excesul de faina de pe hartia de copt.
Incercati sa nu o crapati pe ici pe colo ca pe a mea.Mie mi-a iesit putin din sucul din interior si s-a ars putin :D
A stat cam 20-30 minute in cuptor, la temperatura mica (asa e cand faci prima data, simti nevoia sa fii precaut :D ).
Arsa sau nearsa a fost extraordinaraaa...si nu e doar parerea mea ;) .Si foarte simplu de facut.Ca si dimensiune a fost cam cat o farfurie intinsa, a hranit 5 persoane ;)

sâmbătă, 6 august 2011

Legume la cuptor

Mare agitatie in ultimul timp, intre un weekend prelungit la mare, munca, sala si alte activitati mi-am neglijat "copilasul" alias "Magie in bucatarie" :D
Am revenit si promit ca nu mai plec :)...pana vine concediul :D

Legumele la cuptor sunt perfecte ca garnitura pentru o varietate mare de feluri principale.Am taiat rondele de rosii, dovlecel si vinete.Le-am aranjat frumos intr-un vas rezistent in cuptor si aruncat peste cateva bucatele din nelipsitul usturoi tocat marunt, cimbru, marar, busuioc,sare, piper proaspat si ulei de masline.
Eu am uitat de ele in cuptor cam 40 minute, cat s-au rumenit putin.Le-am mancat asa pur si simplu si au fost delicioase si suculente.


Urmeaza si ceva dulce maine, asa pentru o duminica savuroasa.Weekend placut in continuare!