vineri, 30 septembrie 2011

Conopida "indiana"

Putine persoane accepta conopida :D ,dar va supun provocarii de a o gati in acest mod si exista mari sanse sa va schimbati parerea.Eu am fost surprinsa de cat de buna a putut sa fie si ma declar un fan al acestui mod de a o prepara.Putin picanta in combinatie cu dulceata ei si aroma condimentelor....un amalgam absolut delicios.
Asa arata chiar inainte de a o baga in cuptorul incins.Am spalat-o si am rupt-o in bucatele mici.Se recomanda sa o uscati putin sau sa indepartati excesul de apa cu un prosop de bucatarie.Peste ea am pus urmatoarele:
  • 2 catei de usturoi tocati marunt
  • 1 lingurita de tandoori masala (este picanta)
  • 1 lingurita de turmeric
  • cimbru
  • mix de piper proaspat
  • sare
  • 2 linguri de ulei de masline
Sper ca n-am uitat vreun condiment, dar se mai poate adauga ce va pofteste inima si papilele gustative. Se amesteca temeinic si se aseaza intr-un singur strat intr-o tava unsa si sta la cuptor pana se rumeneste conopida.E recomandat ca dupa cateva minute sa o verificati si sa o amestecati putin sa se faca uniform.
Eu sincer declar pe propria raspundere ca acesta este modul in care voi prepara conopida din acest moment!

miercuri, 28 septembrie 2011

Pui cu rosii cherry si masline

 Ciocanelele si aripioarele sunt cele mai bune parti ale puiului...dupa parerea mea.Mai ales daca sunt rumenite bine in cuptor.Cu rosii cherry injumatatite, masline kalamata, 1 catel de usturoi, marar, cimbru, rozmarin, sare si piper.Hop tzop cu ele in tava si la cuptor.

Dupa 20-30 minute ciocanelele s-au rumenit, dar au ramas moi....pofta bunaaaaaa!


luni, 26 septembrie 2011

Linte verde cu creveti si ierburi de provence

Tind sa cred ca aceasta fotografie este suficient de graitoare.O combinatie delicioasa cu iz provensal, linte verde si creveti cu ierburi de provence.O masa bogata in proteine si satioasa.

Am pus la fiert 100 g de linte in apa cu sare.Ingredientele sunt pentru o singura portie, asa ca daca doriti sa gatiti pentru mai multe persoane multiplicati cantitatile.

Separat am incins 2 linguri de ulei de masline (pentru o aroma mai fina puteti folosi unt) si am asezat crevetii "imbracati" in ierburi de provence si pentru o aroma mai hot cativa fulgi de ardei iute.I-am lasat 2-3 minute pe o parte si i-am intors sa se rumeneasca si pe partea cealalta, apoi i-am scos pe o farfurie.Pentru ca as manca multi multi creveti, nu am respectat masurile si am pus dupa pofta inimii.
In uleiul ramas in tigaie am varsat 30 ml de vin alb sec.L-am lasat sa sfaraie si sa se evapore si am adaugat 1 catel de usturoi tocat marunt.Dupa ce usturoiul s-a rumenit am pus in tigaie 4 rosii cherry tocate, sare si piper.
Intre timp lintea s-a fiert, o scurgem si impreuna cu crevetii zboara in tigaie sa se intrepatrunda aromele.Stingem focul si presaram patrunjel verde.
Asa se naste o cina savuroasa.Dar pentru ca noua femeile ne place sa ne torturam :))....din diverse motive, cina mea mi-a trecut pe langa nas si s-a transformat in pranzul de maine :)))
 Cui nu are panici cu mancatul seara ii urez pofta buna la cina!Eu mi-am impachetat pranzul si nu mi-a mai ramas decat sa astept si sa mananc o para de exemplu :)))

duminică, 25 septembrie 2011

Hummus cu rosii uscate

Imi plac foarte mult rosiile uscate si incerc sa le incorporez in cat mai multe bunatati.Pentru ca as manca hummus dimineata, la pranz si seara 7 zile din 7 am facut hummus cu o mica imbunatatire.Pentru inceput am insirat ingredientele:
Am fiert boabele de naut care au stat o noapte in apa si le-am pus in robot cu putin din zeama in care a fiert si rosii uscate.Apoi am adaugat usturoiul tocat, zeama de lamaie, ulei de masline si pasta de susan (tahini).Dupa ce tot nautul s-a pasat, l-am scos si l-am sarat si piperat dupa gust.La fel am facut si cu zeama de lamaie, pasta de naut si uleiul (am mai adaugat in functie de gust).La final am presarat patrunjel si pe lipie cu el.

joi, 22 septembrie 2011

Inele de ceapa si creveti crocanti

Mi s-a facut pofta de inele de ceapa asa ca m-am mobilizat.Le-am vrut mai sanatoase si asa am ales sa le coc (in cuptor) in locul prajirii lor.Li s-au alaturat si cativa creveti.

Pentru inceput am amestecat intr-un bol faina, sare, paprika si piper pentru a pudra ceapa si crevetii.
In alt bol am amestecat 1 ou, 100 ml iaurt si faina ca aluatul sa fie putin  mai gros decat pentru clatite.
In al treilea bol s-a aflat surpriza....fulgi de porumb sfaramati.Am taiat ceapa rondele si le-am trecut prin cele trei boluri incepand cu faina condimentata.La fel am procedat si cu crevetii.
Am uns tava cu putin ulei si am pus o hartie de copt.Le-am asezat in tava si le-am bagat in cuptorul incins 10 minute pana s-au rumenit frumos.
Intre timp am preparat si un sos din : 3 catei de usturoi pisati, crema de branza (philadephia), iaurt, sare, piper si patrunjel verde.
Au avut o textura crocanta si am mancat tot imediat...recunosc :D.Am avut constiinta impacata ca s-au copt in cuptor si nu au fost pline de ulei.

marți, 20 septembrie 2011

Muffin cu mere si scortisoara

Nu ma puteam intoarce la birou din concediu fara ceva bun :D .Asa ca am googalit o reteta de briose fabuloase cu mere(tocmai venise pachetul de acasa cu mere delicioase din livada).Plus ca aveam de incercat noile mele forme dragalase achizitionate de la Lisabona.
Ingrediente pentru 12 muffins :
  •  2 cups faina = 240 g 
  • 1 cup zahar = 200 g 
  • 3 lingurite de praf de copt
  • 1 lingura de scortisoara
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • 1/2 lingurita sare
  • 2 oua
  • 1 cup smantana lichida (lapte, iaurt, frisca lichida) = 240 ml
  • 1/4 cup unt/margarina topit = 75-80 g unt
  • 3-4 mere medii
  • esenta vanilie
Ingrediente pentru aluatul crocant :
  • 1/4 cup zahar = 50 g
  • 4-5 linguri de faina 
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 linguri de unt rece
Pentru bucatelele crocante am amestecat in robot ingredientele si le-am amestecat pana cand  s-au format bucatele mici care se nu lipesc si sunt cat de cat tari, si le-am bagat la frigider.


Pentru briose am amestecat ingredientele uscate : faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul , scortisoara si sarea.Separat am batut ouale cu smantana lichida, untul topit si esenta de vanilie.Am incorporat ingredientele uscate in cele umede usor cu o spatula si la final am adaugat merele tocate.Am turnat compozitia in formele de briose si am presarat bucatelele de aluat crocant care au stat la frigider.


Le-am bagat in cuptorul incins pentru 20 minute pana s-au rumenit frumos.Au fost (pentru ca s-au epuizat repede :)) ) super aromate si foarte pufoase.


Pentru cine mai gaseste retete cu masurile americane (cup) va puteti ajuta de detaliile de aici .Eu mi-am cumparat astfel de masuri, dupa o mie de ani in care am tot cautat peste tot , de la magazinul Kitchen Shop.

luni, 19 septembrie 2011

Lisabona si imprejurimi

Dupa mult timp asteptand vacanta a venit si a si trecut repede.Insa au fost 4 zile minuntate intr-un oras cu privelisti minunate si prajiturele delicioase.Celebrele pasteis de nata ,prajiturele cu un aluat crocant umplut cu o crema de oua delicioasa.Am mancat peste tot in oras in cele 4 zile, dar cele mai bune au fost la celebra patiserie din cartierul Belem unde au fost facute prima data.

Absolut delicioaaaasee....as fi mancat in continuu :D .Dupa cum se observa am stat si la coada pentru aceste minunatii.Tot acolo aveau fel de fel de cornuri, pateuri cu carne...numai bunatati :D


Tot in Belem am gasit si un restarant "impinge tava" cu mancare delicioasaa... Vela Latina se numeste...chiar citisem in carticica pe care am cumparat-o despre el....eu mi-am ales peste monk cu creveti intr-un sos delicios.
Noi am luat la rand cartierele, ne-am plimbat prin Baixa-Chiado unde se afla Rua Augusta (pietonala) cu magazine si restaurante, iar in capatul strazii se afla raul Tejo.Tot pe aici am gasit in prima seara un restaurant unde avea loc un concert FADO si unde am si mancat cu mai putin de 30 euro (bani in care a fost inclus si pretul concertului).
Pentru pofticiosii de carne :D

Eu am ales polvo frito a berlangas = caracatita prajita cu creveti intr-un sos de vin genial.

In plimbarile noastre in cartierul Belem ne-am urcat in turnul observatorilor... unde ne-am delectat cu privelistea superba.
In a treia zi am plecat cu trenul spre Sintra - un orasel de munte mic si dragalas unde am urcat foooarrteee muult catre o cetate pe varf de munte, care de jos parea a fi aproape :)))

Dupa Sintra ne-am dus cu autobuzul aproximativ 30 min catre Cascais.Ne-am aprovizionat dintr-un supermarket cu ceva de baut, 4 buc pasteis de nata si ne-am pozitionat pe plaja pe 2 covorase dragalase achizitionate din Sintra.
A fost o atmosfera super...nisipul este extrem de fin...oceanul in schimb sloi :D

In ultima zi am fost la zooo....unde ne-am simtit ca niste copilasi.Cred ca am stat 20 minute fascinate de o maimutica dragalasa si am fi dat orice sa ne aleaga pe noi in schimbul copilasilor la delfinariu sa atingem definii :))) . Merita sa mergeti, este foarte mare si are animalute multe.

De mancat am mai mancat si paella cu fructe de mare bineinteles.A fost buna, dar nu avea nici o legatura cu cea din Barcelona.

Sigur am mai omis cate ceva...insa cel mai important lucru este "Lisboa card"....un card pe care l-am gasit pe internet si l-am achizitionat direct de acolo.Se poate lua din aeroport sau din piata Restauradores (la metroul cu acelasi nume).Acest card costa 32 euro pentru 3 zile si cuprinde extrem de multe reduceri la muzee, zoo si alte obiective turistice; trasnportul este gratuit : metrou,tramvai,autobuz si trenuri in oras ,dar si in afara ce are legatura cu Lisabona.Am facut o afacere foarte buna cu acest card si vi-l recomand.

Cam atat despre Lisabona, un oras care merita vizitat macar o data in viata.Inarmati-va cu un tonus bun pentru ca veti merge muult...noi am facut febra musculara :)))

vineri, 16 septembrie 2011

Omleta in crusta de parmezan

 Din pacate s-a incheiat si mica vacanta despre care va voi povesti cat mai curand.
Dupa doua zile de lenevit a venit timpul sa-mi revin din starea post-vacanta si sa ma trezesc la realitate :D .Mi-am inceput dimineata cu o delicioasa si hranitoare omleta.
Un mic dejun crocant si delicios.Omleta am facut-o simpla, doar cu ceapa prajita si bineinteles crusta de parmezan.

Am presarat parmezan din belsug in tigaia unsa cu putin ulei de masline si l-am lasat sa se formeze crusta crocanta.
 Ceapa am calit-o inainte si am amestecat-o cu ouale batute.Pe care le-am adaugat cand crusta s-a rumenit.Am impaturit omleta si in farfurie cu ea.Crocanta la exterior si moale in interior...mmmm...yummyy

vineri, 9 septembrie 2011

Paste integrale cu zucchini si inceputul vacantei

Pastele mele preferate, integrale, achizitionate de la un plafar unde au produse Michel Montignac.Mai noi am vazut ca au adus si la Mega Image la Vitan...pentru doritori.

Cat despre a doua parte din titlu ma mai despart cateva ore de minunata Lisabonaaaaa.....pasteis de nata vin sa va mananc :)))

Buuunn....sa mai facem un ultim mic efort pana decolam :D.....Am pus la fiert pastele in apa clocotita cu sare.Am taiat zicchini fasii subtiri si i-am calit in ulei de masline cu aroma de busuioc si un catel de usturoi.Acest fel de a prepara pastele se aseamana cu cel al italienilor care gatesc in casa....ei gatesc pastele in casa cu foarte putin sos spre deloc, putin diferit fata de ce gasim in restaurante.

Cand zucchini s-au rumenit amadaugat pastele peste si am amestecat putin sa se amestece aromele.Am presarat parmezan din belsug si am infulecat fara sa mai respir :)))

joi, 8 septembrie 2011

Cheesecake

Pur si simplu delicios!Si cremos!Si suficient de dulce!Cam acestea au fost laudele la adresa prajituricii.

Pentru crusta am cumparat urmatoarele :100-120 g bircuiti digestivi (daca preferati baza mai groasa dublati cantitatile) , 50 g zahar brun , 60 g unt / margarina topit.Se faramiteaza biscutii fin si se amesteca cu zaharul si untul topit.Amestecul se preseaza pe fundul formei.Eu am preparat intr-o forma cu diametrul de 23-24 cm.

Dupa ce am format baza ne ocupam de crema de branza : 500 g crema de branza fina (philadephia) , 150 g zahar , esenta de vanilie si 2 oua.Am mixat branza cu zaharul , am aromat cu vanilie si am aruncat cate un ou pe rand.
Am pus crema in forma si am bagat prajiturica in cuptor la foc mic pana s-a rumenit putin pe deasupra.Am ornat-o cu bucatelele de ciocolata pe care am uitat sa le pun peste baza de biscuiti :D...recunosc....dar a fost mai bine asa ;)

Dupa ce prajitura s-a racit putin am turnat peste 200 ml de frisca batuta cu vanilie si am mai bagat-o in cuptor 5 minute.

Pentru toppingul de fructe am folosit capsuni congelate de mine.Le-am tocat cubulete si le-am pus in tigaie cu zahar brun (dupa ochi) , 2 batoane de scortisoara si 1 lingurita de amidon cand si-au lasat zeama, ca sa se ingroase putin.

Am lasat cheesecake-ul la frigider toata noaptea si dimineata l-am servit la birou la micul-dejun :D

luni, 5 septembrie 2011

Rizoto cu ciuperci

Ca la mama lui "Italia" daca e sa ne luam dupa Jamie.Si are mare dreptate!Unul din sfaturile importante pentru un rizoto delicios este folosirea supei in loc de apa.Din pacate la noi nu prea gasim in supermarketuri supe gata preparate, asa ca trebuie sa ne organizam cum putem.

Reteta de baza pentru rizoto (6 portii) :
  • 1 l de supa (pui, legume)
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 2 cepe medii
  • 1/2 capatana de telina tocata marunt
  • 2 catei d eusturoi
  • 400 g rizoto
  • 100 ml vin alb
  • 70 g unt
  • 100 g parmezan....sau dupa preferintele fiecaruia...mai exact : muuultttttt :D
  • sare si piper

Pana sa ma apuc de rizoto am pregatit ciupercile.Le-am tocat si le-am pus in tigaie (nu toate odata, ca sa se poata rumeni) cu cimbru si ulei de masline.Dupa 1 minut adaugati usturoi tocat marunt si putina sare.Dupa alte 2-3 minute adaugati patrunjel tocat si un strop de zeama de lamaie.Eu le-am facut in doua randuri.

Buunn...primul pas este sa incalziti supa pentru rizoto.Apoi am pus la calit cu ulei de masline ceapa, telina si un strop de sare.Dupa 3-4 minute am pus usturoiul si dupa alte 2-3 minute orezul.Acum este momentul sa dati focul mai mare si sa mestecati continuu....dupa 2-3 minute orezul trebuie sa devina translucid, atunci este momentul sa adaugati vinul cum am facut eu.Amestecand in continuare bineinteles....acesta este secretul pentru un rizoto delicios....sa stati langa tigaie tot timpul.Dupa ce alcoolul s-a evaporat si vinul si-a lasat aroma puteti adauga primul polonic de supa fierbinte si un strop de sare.

Acum este momentul sa adaugati si ciupercile.Dati focul mic si continuati sa puneti supa amestecand pana cand orezul devine moale, dar nu terci.E indicat sa-l gustati daca s-a fiert.

Ultimul pas catre un rizoto a-ntaia este sa luati orezul de pe foc si sa incorporati untul si parmezanul, pastrand putin si pentru a pune deasupra.Va asigur ca nu veti da gres cu un astfel de rizoto!