luni, 27 februarie 2012

Paste carbonara

Pastele proaspete sunt intotdeauna cele mai gustoase.Reteta este foarte simpla si nu este neaparat nevoie sa aveti aparat special pentru paste.Eu inca nu am facut, desi mereu spun sa incerc, dar mereu se intampla sa gatesc paste pe graba si le prefer pe cele gata preparate.

Nu mai tin minte daca am mai facut paste carbonara, dar se numara printre retele de paste preferate.

Ingrediente pentru 2 portii :
  • 250 g paste proaspete
  • 200 g ciuperci
  • 5-6 felii de bacon
  • 150 ml smantana lichida
  • 1 ceapa, tocata marunt
  • 1 catel de usturoi, tocat marunt
  • 100 g parmezan + dupa preferinte la servire
  • 2 oua
  • sare / piper


Incepeti prin a taia felii baconul, apoi prajiti-l intr-o lingura de ulei de masline.Scoateti baconul si caliti ceapa si usturoiul.Scoateti-le si pe acestea si adaugati ciupercile.Scoateti si ciupercile.

Intre timp puneti pastele la fiert.Daca sunt proaspete este suficient sa le fierbeti 5 minute.

Separat bateti cele doua oua, adaugati smantana, parmezanul, sarea si piperul.

Cand pastele s-au fiert, scurgeti apa si adaugati amestecul de oua, ciupercile, baconul, ceapa si usturoiul peste paste amestecand rapid.Pentru ca pastele sunt fierbinti temperatura este suficienta pentru ca ouale sa fie gatite si nu crude.
Adaugati parmezaun din belsug la servire si savurati o reteta simpla si delicioasa.

joi, 23 februarie 2012

Chec cu zmeura

Cam aceste trei bucati au mai ramas intacte din tot checul meu :(( si asta pentru ca nu am avut rabdare sa se raceasca si am incercat sa-l scot :( .Singurul lucru care il salveaza este ca este foarte delicios.Cu siguranta voi repeta reteta, dar cu nuci, stafide si ce-oi mai gasi prin casa ;)

Ingrediente :

  • 120 g unt
  • 250 g zahar
  • coaja de la o portocala, rasa
  • 2 oua mari
  • esenta de vanilie
  • 180-200 g faina
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • 120 ml smantana lichida
Amestecati faina, praful de copt si sarea intr-un bol.

In alt bol amestecati zaharul cu coaja de portocala, adaugati untul si mixati pana devine cremos.

Adaugati ouale pe rand si mixati.Adaugati esenta de vanilie.

Reduceti viteza mixerului si adaugati faina in trei randuri, alternand cu smantana lichida, dar sa terminati cu faina.Amestecati cu o spatula si adaugati fructele.Va recomand sa folositi fructe mai tari, care nu se inmoaie, sau nuci (asta voi folosi eu la urmatoarea runda), stafide....

Bagati checul in cuptor la temperatura medie pentru 30-40 minute.Pana cand scoateti scobitoarea curata din chec.

Pentru glazura de deasupra am amestecat 125 g de zahar pudra cu 1 lingura de lapte si 1 lingura de suc de portocale.

Sa aveti mai multa rabdare ca mine :D
Acest chec trebuia sa fie mancat la cafea maine la birou, acum va sta cuminte in intimitatea bucatariei mele :)

miercuri, 22 februarie 2012

Supa crema de broccoli si conopida...coapte


Aceasta supa delicioasa era sa nu mai fie supa :))
Si asta pentru ca legumele coapte au fost atat de bune incat nu ma puteam opri din a le manca.Asa ca acest post poate fi luat in considerare ca o reteta pentru o supa delicioasa si pentru o garnitura de legume coapte de te lingi pe degete.

Ingrediente pentru 4 portii :
  • 1 broccoli
  • 1 conopida
  • 2 cepe
  • 4 catei de usturoi
  • ulei de masline
  • cimbru
  • piper / sare
  • usturoi granulat -usturoiul nu este niciodata prea mult :D
  • 250-300 ml supa / apa
  • 150 g iaurt grecesc (sau orice alt iaurt fara zer)
Taiati broccoli si conopida in bucatele mici, taiati ceapa in patru, usturoiul in jumatate, amestecati totul intr-un bol cu ulei de masline, sare, piper, cimbru, piper si usturoi granulat.Amestecati bine legumele sa se imbine toate aromele si bagati-le in cuptorul incins la copt, in tava cu hartie de copt.
Lasati legumele in cuptor 30-40 minute si intoarceti-le sa se rumeneasca pe toate partile.

Cand legumele s-au copt, scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca.
Cu un blender sau robot de bucatarie pasati legumele impreuna cu supa / apa.Puneti totul intr-o tigaie si lasati supa pe foc 15-20 minute la foc mic.Daca vi se pare ca este prea groasa mai adaugati supa / apa.

La final opriti focul si adaugati iaurtul.Serviti supa calda cu crutoanede paine sau legume coapte.
Sa aveti pofta!

duminică, 19 februarie 2012

Coq au vin - Cocos in sos de vin


De ceva vreme aveam pregatit o jumatate de cocos special pentru aceasta reteta.Este o reteta frantuzeasca, un fel de tocana with a twist ;)

Ingrediente pentru patru persoane :
  • 4 bucati de carne de cocos (orice carne de pui)
  • 200 g ciuperci, injumatatite
  • 4-5 felii de bacon
  • 2 cepe, tocate marunt
  • 2 morcovi, rondele
  • telina verde
  • 3 catei de usturoi, tocati marunt
  • 2-3 linguri de faina
  • cimbru
  • rozmarin
  • sare / piper
  • 2 frunze de dafin
  • ierburi de provence * optional
  • 300 ml vin rosu
  • 200 ml supa sau apa
  • 3-4 linguri de pasta de tomate

Pentru garnitura :
  • arpagic (sau ceapa mica) 
  • rosii cherry
  • piure de cartofi
  1. Pentru inceput taiati fasii baconul si prajiti-l in putin ulei.
  2. Scoateti deoparte baconul si adaugati ciupercile.
  3. Scoateti si ciupercile si puneti la prajit bucatile de carne date prin faina (scuturati carnea pentru a indeparta excesul de faina).Prajiti 5 minute carnea si lasati-o deoparte.
  4. In uleiul ramas punei la calit ceapa tocata si usturoiul.
  5. Cand s-au calit adaugati telina, lasati sa treaca 1 minut, puneti carnea inapoi pe foc, adaugati morcovii, pasta de tomate, vinul si supa (apa), sarea si piperul.
  6. Lasati sa dea in clocot, adaugati baconul prajit , frunzele de dafin, cimbrul, rozmarinul, ierburile de provence si bagati totul in cuptorul incins pentru 30-40 minute.
  7. Verificati din cand in cand si mai adaugati supa (apa) daca mai este nevoie.
  8. Cu 15 minute inainte de a opri focul adaugati ciupercile deasupra.
Pentru garnitura am curatat arpagic si l-am calit in tigaie impreuna cu rosiile cherry.Arpagicul are o dulceata incredibila, o sa va placa sigur.Puteti adauga orice alta garnitura preferati.
Acest fel de mancare se aseamana cu tocana noastra, doar ca are o aroma deosebita, iese din anonimat ;)

joi, 16 februarie 2012

Tarta cu zmeura

O data pe saptamana incerc sa-mi fac timp sa pregatesc ceva dulce si bun pe care sa-l duc la birou pentru colegi.Saptamana aceasta am ales sa fac o tarta cu zmeura (mi-a mai ramas dupa ce am pus in briosele facute pentru parintii mei ;) ) .

Ingrediente pentru aluatul de tarta :

  • 90 g unt la temperatura camerei
  • 1/3 cup zahar pudra = 40 g
  • 2 galbenusuri 
  • 1/4 lingurita de sare
  • 2 lingurite de lapte
  • esenta de vanilie
  • 300 g faina
Amestecati untul, zaharul pudra, ouale, sarea, vanilia si laptele intr-un bol pana amestecul devine omogen.Puneti deasupra faina si amestecati usor cu o spatula.Cand s-a incorporat toata faina framantati aluatul, formati un disc si lasati-l 1-2 ore in frigider sa se intareasca.

Dupa ce aluatul s-a intarit intindeti-l si asezati-l in tava pentru tarta tapetata cu unt si faina.Bagati aluatul in cuptorul incins pentru 10-15 minute si apoi lasati-l sa se raceasca.Pentru ca aluatul sa nu se umfle, puteti pune o greutate deasupra cat se coace (orez, fasole - puse in hartie de copt).
Asezati zmeura peste aluatul de tarta - proaspete sau congelate si lasate la temperatura camerei.
Ingrediente pentru crema :
  • 2 oua
  • 40 g sahar
  • 120 ml frisca lichida
  • esenta de vanilie
Mixati ouale cu zaharul pana acesta se topeste, adaugati frisca si esenta de vanilie si omogenizati amestecul.Turnati lichidul peste zmeura si bagati tarta in cuptor pentru 20-30 minute.
Serviti tarta pudrata cu zahar, impreuna cu colegi sau prieteni...este prea buna sa fiti egoisti :)

luni, 13 februarie 2012

Ciuperci umplute cu branza feta

Atata de mult mi-am dorit zapada si sincer acum vreau sa vina primavara.Sa se trezeasca natura la viata, sa ciripeasca pasarelele, poate sa vedem si fluturi colorati.Mai este putin si vine si primavara, pana atunci stam la caldurica si savuram ciupecute cu feta.

Ingrediente pentru 8 ciuperci :

  • 8 ciuperci
  • 2 linguri de branza feta
  • 1 / 2 lingura de patrunjel proaspat
  • 1 lingurita de zeama de lamaie
  • 1 / 2 lingurita de ulei de masline
  • 8 felii de rosie
  • piper proaspat
Spalati ciupercile si uscati-le cu un prosop.Scoateti coditele si tocati 3 dintre ele marunt.Adaugati peste coditele tocate branza feta, patrunjelul, zeama de lamaie, uleiul si piperul macinat proaspat.
Asezati ciupercile intr-un vas rezistent in cuptor.Umpleti ciupercile cu amestecul de branza, puneti capace ciupercilor cu feliile de rosie si presarati branza deasupra.Bagati ciupercile la cuptor pana se rumeneste branza de deasupra.
Ciupercile sunt delicioase indiferent cu ce sunt umplute, asa ca nu ezitati sa le gatiti in acest fel ;)

sâmbătă, 11 februarie 2012

Ochiuri in cuib si bacon crocant

Un mic dejun delicios si consistent.Pe langa faptul ca este foarte rapid.Si pentru ca este rapid, in rapiditatea lui am uitat sa ung felia de paine cu unt.Puteti presara si branza, de care vreti voi.

Painea mea a fost facuta de Irina, am prajit-o bine, i-am facut o gaura in interior si am turnat un ou.Initial vroiam sa le fac in tigaie, dar e mai sigur si rapid sa le bagi in cuptor pentru 10-15 minute.

Baconul l-am prajit in tigaie fara ulei, lasa destula grasime ;)
Odata facute ouale...paine zboara in farfurie cu baconul crocat de unde dispar rapid :D

Pofta buna!

joi, 9 februarie 2012

Salata de legume coapte cu quinoa

Quinoa este foarte bogata in proteine...sanatoase.Si de acest lucru avem mare nevoie in aceasta perioada friguroasa, cand organismul nostru are nevoie de mai multa energie decat de obicei.Tocmai din acest motiv trebuie sa ne hranim bine.

Quinoa ca si cereala nu are un gust special, o salveaza faptul ca se pricepe foarte bine la a imprumuta gustul alimentelor cu care este gatita, ceea ce duce la ceva delicios, normal.

De data aceasta am facut o salata calda cu quinoa si legume coapte, astfel :
Am taiat cubulete 1 dovlecel, 1 ardei rosu, 1 vanata si 5-6 fire de sparanghel.Le-am amestecat intr-un bol, am turnat ulei de masline, sare si piper proaspat si le-am bagat in cuptorul incins la copt.

Pana s-au copt legumele am pregatit quinoa.Quinoa functioneaza pe acelasi principiu ca si orezul, are nevoie de cantitate dubla de lichid.
Dar intai am pus la calit o ceapa tocata cu ulei de masline.Puteti pune si un catel de usturoi tocat marunt.Cand ceapa s-a calit puneti o masura de quinoa si doua de apa.Lasati sa fiarba si mai adaugati apa daca vi se pare ca nu s-a fiert.Pentru un gust mai intens, puteti folosi supa in loc de apa.
Dupa ce legumele s-au copt si quinoa s-a fiert, le-am amestecat, am pus un strop de ulei de masline, putina sare, otet balsamic si patrunjel proaspat.

Ulterior l-am avut in vizita pe fratiorul meu care nu stia de existenta acestei cereale, a ezitat putin pana sa guste, dupa care m-a interogat : "ce bun e!, de unde se cumpara?, cum o gatesti?..." Asa ca nu ezitati, o gasiti in special in magazinele plafar :)

marți, 7 februarie 2012

French croissant

De ceva vreme incerc sa-mi fac curaj sa fac aceste minunate croissante pufoase.Reteta poate parea intimidanta la prima vedere, dar nu este nevoie decat de cateva minute de curaj dupa care nu te mai poti razgandi :))

Intr-adevar este putin mai migaloasa, dar va promit ca merita tot efortul depus.As exagera sa spun ca au fost la fel ca cele mancate la Paris (nu sunt tocmai chef patiser ), dar au fost fenomenale, untoase si pufoase.

Ingrediente pentru 12 croissante :

  • 3 cup faina = 400 g
  • 1 lingura de drojdie uscata (1 plic)
  • 1 / 4 cup zahar = 50 g
  • 1 si 1 / 4 lingurita de sare
  • 1 si 1 / 4 cup lapte = 300 ml 
  • 2 linguri de unt rece
  • 1 ou pentru uns
Ingrediente pentru patratul de unt :
  • 300 g unt
  • 2-3 linguri de faina
  1. Pregatiti untul : amestecati cele 300 g de unt foarte bine cu cele 2 linguri de faina, formati un patrat ca in imaginiea Nr. 1, inveliti-l in folie si bagati-l la frigider.
  2. Amestecati faina, zaharul, drojdia si sarea intr-un bol.
  3. Turnati laptele rece peste si omogenizati.Urmeaza sa adaugati cele 2 linguri de unt taiat in bucatele mici.Daca aveti un robot de bucatarie care framanta aluat e ideal, daca nu framantati cu mana aluatul pana untul este incorporat si mai adaugati faina daca este prea lipicios.
  4. Acoperiti aluatul si lasati-l o ora la frigider.
  5. Pudrati cu faina suprafata unde veti intinde aluatul.Intindeti aluatul si puneti in mijloc patratul de unt ca in imaginea Nr. 2.
  6. Impaturiti aluatul peste unt ca in imaginea Nr. 3.
  7. Intindeti din nou aluatul ca in imaginea Nr. 4.
  8. Impaturiti aducand lateralele in interior una peste alta, ca in imaginea Nr. 5.
  9. Apoi impaturiti si capetele la fel, ca in imaginea Nr. 6
  10. Inveliti in folie si lasati aluatul 30-40 minute la frigider, apoi repetati procesul de intindere al aluatului si impaturire (imaginile 4,5,6)  si inca 30-40 minute in frigider.
  11. Eu l-am lasat peste noapte si l-am scos cu 2 ore inainte de a le coace.Le puteti face in aceeasi seara, eu l-am lasat peste noapte ca sa le pot duce calde la birou ;)
  12. Injumatatiti aluatul.Intre timp aprindeti cuptorul si pregatiti o tava cu hartie de copt.

  1. Intindeti aluatul si taiati-l ca in prima imagine.
  2. Crestati putin aluatul la baza, astfel croissantele vor lua o forma curbata.
  3. Rulati croissantele si asezati-le in tava.
Eu am facut 6 simple si 6 umplute cu Nutella.
Le-am lasat aproximativ o ora in tava sa creasca.Le-am uns cu ou batut si le-am bagat in cuptor aproximativ 20 de minute.Ale mele s-au rumenit mai mult decat trebuia, dar acesta este riscul unui cuptor pe gaz din pacate :(
Va asigur ca odata ce ati facut croissante in casa, nu va vor mai tenta cele de prin magazine :)

duminică, 5 februarie 2012

Salata cu rucolla si branza de capra

Sunt un mare fan al salatelor, uneori mi se face foarte pofta si simt nevoia sa mananc o salata sanatoasa si racoroasa.Si pentru ca este duminica si de doua zile lenevesc am pornit spre magazin cu lista in buzunar, asa am luat o gura de aer proaspat (cat de proaspat poate fi in bucuresti :D ) si am achizitionat ingredientele pentru o salata delicioasa.

Ingrediente pentru o portie :

  • o mana de rucolla
  • 3-4 rosii cherry
  • 6-7 felii de mar
  • branza de capra
  • muguri de pin (sau nuci)
Ingrediente pentru dressing :
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de otet balsamic
  • 1 lingurita de miere
  • 1 lingura de suc de portocale
  • 1 lingura de parmezan
  • sare / piper
Am asezat rucolla in farfurie, am taiat in 4 rosiile, am asezat feliile de mar, am aruncat in farfurie muguri de pin si am rupt bucatele de branza de capra.

Pentru dressing am amestecat toate ingredientele si le-am pus peste salata din farfurie.Combinatia de dulce cu acrisor nu da gres niciodata ;)
Sa aveti o seara minunata si pofta buna la ce ati pregatit pentru cina  ;)

vineri, 3 februarie 2012

Tagliatelle cu creveti si pesto

Printre cea mai simpla si delicioasa reteta de paste.Sosul pesto l-as manca pur si simplu cu paine prajita, un deliciu.Pentru ca pastele sa fie intr-adevar delicioase, ideal este sa faceti pesto pe loc.
Ingrediente pentru pesto :

  • busuioc proaspat
  • usturoi (dupa gust)
  • ulei de masline
  • muguri de pin (eu am pus migdale)
  • sare / piper
  • parmezan din belsug
Toate ingredientele le-am pus in blender si le-am mixat pana au devenit pasta.Mai adaugati ulei intre timp, in functie de preferinte.

Pentru ca am organizat o mica cina cu fetele, din meniul italian nu puteau lipsi clasicele bruschete cu rosii.Si ca sa aiba un gust mai pregnant, in loc de clasica reteta cu busuioc tocat, usturoi si ulei de masline, am folosit pesto proaspat.Va asigur ca se schimba total situatia ;)
Acestea au fost bruschetele....pentru putin timp in farfurie...s-au evaporat imadiat, la noi in stomac :D
Sa trecem la paste, ingrediente pentru 3 persoane :
  • 1 punga de tagliatelle proaspete (de la Mega)
  • 15-20 creveti (sau mai multi)
  • 100 g pesto
  • ulei de masline
V-am spus ca este o reteta simpla, 3 ingrediente importante.Pentru inceput am pus crevetii decorticati la marinat 30 minute in jumatate din cantitatea de pesto proaspat.Dupa ce crevetii s-aurasfatat in aroma de pesto i-am pus la prajit in tigaie cu putin ulei de masline.

Intre timp am pus apa cu sare la fiert pentru paste.Am pus pastele in oala cand apa a inceput sa dea in clocot.Pastele proaspete se fierb foarte repede, in 5-6 minute sunt gata.

Cand s-au fiert le rasturnam peste creveti, adaugam restul de pesto deasupra si parmezan din belsug.Daca vi se par prea uscate puteti pune cateva linguri din apa in care au fiert pastele. 
Cina s-a incheiat bineinteles cu desertul....care urmeaza pe blog ;)