sâmbătă, 22 septembrie 2012

Dorada la cuptor cu salsa de ceapa


E weekend - sper ca aveti unul placut - si este momentul perfect sa ne rasfatam cu un pranz delicios, dar mai rapid decat ar parea.
Tot ce trebuie sa faceti este sa faceti o vizita la piata.Eu am fost la Piata Obor cu gandul sa achizitionez un peste delicios.Problema este ca, sincera sa fiu, n-am curatat niciodata un peste intreg :D...si se pare ca inca nu este momentul :))))
Asa ca am zambit frumos si domnului de la care am cumparat pestele i s-a facut mila de mine si mi l-a curatat el.Asa ca am venit spre casa hotarata sa iau un pranz delicios.

Ingrediente pentru peste :

  • 2 bucati dorada - aproximativ 0,5 kg fiecare
  • 1 lingura de boabe de coriandru
  • 1 lingurita de turmeric pudra
  • 2 lingurite de usturoi pasat
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingurita de sos de peste
  • sare si piper dupa gust
  • 3-4 felii de lamaie
Ingrediente pentru salsa :
  • 1 ceapa medie, taiata solzi
  • 2 cepe verzi
  • ardei iute rondele, dupa gust si preferinte
  • patrunjel 
  • sucul de la o jumatate de lamaie
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1/2 lingurita de sos de peste
  • sare si piper dupa gust
Dupa ce ati curatat pestele si l-ai spalat, spergeti-l cu un prosop de hartie pentru a indeparta excesul de apa.Crestati pestele ca aromele sa intre bine in el si taiati-l pe lung pe burta.
Amestecati in mojar boabele de coriandru, usturoiul pisat, turmericul pudra, uleiul, sosul de peste, sarea si piperul pana se transforma intr-o pasta.
Frecati pestele cu acest amestec pe exterior si interior.Introduceti feliile de lamaie in interiorul pestelui si puneti 2-3 si deasupra.
Puneti peste intr-o tava cu hartie de copt si bagati tava in cuptorul incins pentru aproximativ 20 de minute.

Intre timp pregatiti salsa.
Amestecati ceapa taiata solzi, ceapa verde si ardeiul iute rondele, patrunjelul proaspat, zeama de lamaie, sosul de peste, uleiul, sarea si piperul.Gustati si asezonati dupa gust salsa.Lasati salsa deoparte ca sa absoarba aromele.nu va speriati de ceapa, aceasta se va inmuia si-si va pierde din iuteala.

Scoateti pestele si acoperiti-l cu salsa preparata.Va promit ca aceasta salata cu ceapa este exact ce-i trebuia pestelui.
Sper sa incercati aceasta reteta!
Pofta buna!

joi, 6 septembrie 2012

Rulouri cu mere caramelizate


Este timpul pentru ceva dulce.Este perioada perfecta pentru mere, le gasim in toate gradinile, sunt pur si simplu delicioase acum.

Ingrediente pentru 12-14 rulouri :

ALUAT:

  • 6 1/2 linguri zahar
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de scortisoara
  • un praf de nucsoara
  • 80 g unt la temperatura camerei
  • 1 ou mare
  • 1 lingurita de coaja de lamaie rasa
  • 430 g faina
  • 2 linguritze de drojdie uscata
  • 250 ml lapte
Intr-un bol mixati zaharul cu sarea, scortisoara, nucsoara si untul pana devine cremos.
Adaugati oul batut si coaja de lamaie.
Urmeaza faina, drojdia si laptele.Este timpul sa va bagati mainile in bol si sa framantati pana se formeaza un aluat nelipicios.
Acoperiti bolul si lasati aluatul sa-si dubleze volumul intr-un loc calduros.

Ingrediente pentru umplutura de mere:
  • 2 linguri de unt
  • 2-3 mere
  • 50 g zahar
  • 1 lingurita rasa de amidon
  • 1/4 lingurita de scortisoara
  • esenta de vanilie
Tocati merele in cuburi mici.
Topiti untul intr-o tigaie cu zaharul, scortisoara si amidonul si adaugati merele.
Lasati merele 10 minute amestecand din cand in cand pana se caramelizeaza si adaugati esenta de vanilie.Lasati-le sa se raceasca.

  • 1 lingurita de scortisoara
  • 1 lingura de zahar

Ungeti suprafata de lucru cu ulei si intindeti o foaie dreptunghiulara.Presarati amestecul de scortisoara si zahar peste foaia de aluat.
Asezati merele caramelizate peste foaie.Rulati unsor foaia si taiati rondele.
Asezati rondelele in tava cu hartie de copt si mai lasati-le 30 minute la temperatura camerei sa creasca.
Incingeti cuptorul si coaceti rulourile 20-30 minute.

Bun bun...tare bun!
Pacat ca au fost cu dedicatie si am apucat decat un rulou :)

duminică, 2 septembrie 2012

Bruschete cu piure de usturoi si branza de capra

O data pe saptamana fiecare merita sa-si rasfete gusturile cu ceva delicios si "interzis" .
Eu mi-am ales ziua de astazi si m-am rasfatat cu paste tuburi umplute cu ricotta si bruschete cu piure de usturoi si branza de capra.
Pentru inceput va trebuie usturoi.Eu am folosit o capatana pentru 4 bruschete...stiu, in farfurie sunt doar 3 :))...una din ele nu a mai apucat foto shootingul =))

Ingrediente pentru 4 bruschete mici:

  • 1 capatana de usturoi - coapta intraga, fara a o curata, in folie de aluminiu aproximativ 30-40 min in cuptor
  • 1 lingura de ulei de masline
  • un praf de sare
  • branza de capra
  • 4 felii de paine
Coaceti usturoiul pana cand se inmoaie si scoateti pulpa acestuia.Amestecati-o cu uleiul si sarea.
Puneti feliile de paine in cuptor sa capete o crusta crocanta.
Scoateti painea si ungeti-o cu piureul de usturoi si taiati rondele de branza de capra.
Mai puneti bruschetele inca 3-4 minute in cuptor ca branza de capra sa se inmoaie.
Eu le-am servit pe pat de salata si prosciutto.
Sa aveti o zi minunata!