luni, 28 ianuarie 2013

Curry cu pui si vinete - Dieta Dukan

Din fericire am rezistat eroirc si am ajuns la etapa 3 a Dietei Dukan - Etapa de consolidare.In aceasta etapa se mentin regulile din primele doua etape :
- cele 2 linguri de tarate de ovaz/zi,
- consumul de proteine animale (carne pui/curcan, vita, orice fel de peste si fructe de mare, lactate degresate - 0,1-0,2 % grasime si oua) cu precizarea ca in aceasta etapa nu mai alternam zilele de proteine cu cu cu proteine+legume;
legume (cu exceptia celor care contin amidon);
- cel putin 1,5 l apa/zi

Treptat incepem sa adaugam o parte din alimentele interzise pana acum:
- putem adauga fructe - un fruct pe zi/nu seara - merele sunt pe primul loc; exceptie fac bananele, strugurii, ciresele si fructele seci (nuci, alune, etc).O portie insemnanad un mar sau o ceasca de zmeura/capsune, o felie de pepene.
- doua felii de paine integrala- la orice masa
- o portie (40g) branza tare pe zi : Gouda, Bondel.Eu am gasit Gouda la Mega Image
- o portie de amilacee pe saptamana : paste-220g (eu am folosit integrale); orez-200g (se recomanda brun daca va place); cuscus/bulgur/mamaliga-220g ; linte si cartofi-220g.bineinteles gatite fara ulei sau orice alt fel de grasime.
- carne de miel sau porc - alegeti bucatile cele mai slabe
- masa de sarbatoare - Impartiti etapa 3 in doua, in prima jumatate aveti voie o masa de sarbatoare pe saptamana si doua in partea a doua.
- o zi de proteine pe saptamana - Joia, ca in perioada de atac

Se recomanda ca adaugarea alimentelor sa fie facuta treptat, la diferente de 3-4 zile intre ele.Eu am luat masa de sarbatoare dupa 2 saptamani.Poate fi infricosator sa adaugam alimente de frica sa nu ne ingrasam.Aceeasi problema am avut-o si eu, insa din fericire pana acum acul cantarului este in acelasi loc.

Aceasta perioada oscileaza in functie de kg pierdute.Dureaza 10 zile pentru fiecare kg pierdut.

Si ca sa revenim la lucruri frumoase...eu am luat prima mea masa de sarbatoare in weekend...am mancat cei mai buni papanasi ever :)))

Dar sa revenim la retete pentru a trece usor prin aceasta dieta.In aceasta seara mi-am pregatit un curry cu pui si vinete pentru pranzul de maine, astfel:

  • 1/2 piept de pui - taiat fasii subtiri
  • 1/2 vanata - taiata cubulete
  • 1 ceapa medie - tocata marunt
  • 1 catel de usturoi - maruntit
  • un amestec de contimente : curry, turmeric, curcuma, garam masala, tandoori masala, chimen, ghimbir, sare, piper, sare cu telina si ceapa si fulgi de ceapa
  • 150 ml supa de legume sau apa
  • 100 ml lapte 
  • 1 lingurita de amidon alimentar - aliment tolerat....din cand in cand ne putem sacrifica
Pentru inceput am pus vinetele pe gratar.
In alta tigaie am pus ceapa, usturoiul si puiul cu putina supa sa se caleasca pana se inmoaie ceapa si puiul se albeste.
Apoi adaugam toate condimentele si supa.
Cand da in clocot adaugati vinetele si lasati sa fiarba pana acestea devin pufoase si moi.Daca mai este nevoie mai adaugati supa/apa.
La final amestecati laptele cu amidonul si adaugati-l peste curry amestecand continuu pana devine consistent.
Totul este foarte rapid si gustos....chiar si pentru cei care nu sunt la dieta.In acest caz puteti inlocui laptele cu smantana si renuntati la amidon.
Pofta buna!


sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Chocolate Banana Bread

Pentru ca eu sunt la dieta nu inseamna ca cei de langa mine sunt privati de ceva bun si dulce din cand in cand.De ceva vreme vreau sa fac banana bread, am facut briose cu banane si au fost delicioase, asa ca nu era cale de intoarcere.

Zis si facut, am scotocit cautand reteta potrivita si m-am apucat de treaba.

Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente :

  • 250 g faina
  • 2 lingurite de praf de copt
  • 125 g unt
  • 235 g zahar brun
  • 400 g banane pisate (4-5 banane)
  • esenta de vanilie - mai nou am o pudra de vanilie de Madagascar...are o aroma deosebita
  • 2 oua
  • 100 g bobite de ciocolata sau ciocolata tocata marunt
Pentru inceput pregatiti tava de copt cu hartie si incingeti cuptorul.
Cerneti faina impreuna cu praful de copt intr-un bol.
Cu ajutorul unui mixer amestecati untul cu zaharul pana amestecul devine cremos.
Pisati cele 4-5 banane, dar nu foarte fin...e placut sa gasesti bucati de banane in chec.Adaugati esenta de vanilie peste banane.
Bateti ouale cu o furculita si adauagati-le treptat in amestecul de unt.
Adaugati bananele cu esenta de vanilie si ciocolata.
Adaugati faina si amestecati usor cu o spatula.
Turnati amestecul in tava si coaceti la 180 grade aproximativ 40-50 de minute.
Am scos checul din cuptor, l-am lasat putin sa se raceasca si am pus pe deasupra o glazura din zahar pudra si suc de lamaie.

A avut un real succes, asa ca va recomand sa incercati reteta.Merge perfect la micul dejun.

vineri, 4 ianuarie 2013

Somon pe pat de fenicul

Au trecut mai bine de 2 luni si jumatate de cand ma ghidez dupa Dieta Dukan si am slabit aproape 8 kg :)
Inca sunt in etapa a doua - croaziera si sper sa prind curaj sa intru in etapa de Consolidare saptamana viitoare...sau cealalta :)))
E destul de dificil cand te-ai obisnuit cu un stil sa incepi sa adaugi alimentele interzise.Deja visez la o lasagna delicioasa :))) cand va veni acea "masa de sarbatoare" .Am tot citit pareri despre aceasta etapa si cel mai indicat este ca adaugarea alimentelor interzise sa se faca treptat, la distanta de cateva zile.

Intre timp au trecut si sarbatorile de iarna si vreau sa va spun ca am trecut destul de usor peste faptul ca masa a fost plina de mininatele porc-arii :D, minunatul cozonac si multe alte prajiturele facute de mamica mea priceputa.

Meniul meu a fost format din piftie de curcan (din pacate nu am fotografii) : am fiert bine cu condimente copane de curcan fara piele si grasime, cateva pipotele si inimic si bucati de cocos, la fel fara piele si grasime, pentru 1,5-2 ore.Pentru ca piftia sa fie inchegata am adaugat gelatina.

Am mai facut si o toba de curcan : am taiat fasii de piept de curcan, pipote de pui, o multitudine de condimente (fiecare dupa gust) si gelatina granulata.Am amestecat carnea cu condimentele si le-am pus intr-o punga (magica :) ).Am legat punga, am pus carnea intr-o forma de cozonac si am bagat-o in cuptorul incins pentru 30-40 de minute, pana cand carnea s-a facut.Se scoate si se da la rece cu o greutate peste.Nici pentru toba nu am dovezi din pacate :)...dar va asigur ca a fost delicioasa.

Pe langa aceste preparate s-au gasit clasicele lactate degresate si legume din belsug.

Pentru desert clasica si delicioasa placinta cu branza.Placinta este mult spus.Se ia branza degresata, Lacteea de exemplu si se amesteca cu oua batute, esenta de vanilie, putina scortisoara mai pun eu si indulcitor.Este mai buna decat ati crede.Pana si fratelui meu i-a placut cand si-a bagat nasucul prin prajiturele :)

Si cam asta am mancat in aceasta perioada.Poftele au fost putine (slava domnului)...recunosc ca as fi mancat toata oala cu jumarele :)))

Acum sa trecem la reteta de astazi...ca m-am abatut rau de la subiect.
Tot vedeam si prin magazine si la diverse emisiuni culinare fenicul si am decis sa incerc din curiozitate.

Am achizitionat un file de somon delicios si un bulb de fenicul.Am taiat rondele subtiri feniculul si am procedat la fel si cu o ceapa alba.Le-am pus intr-un vas pentru cuptor, le-am condimentat cu sare, piper, ierburi de provence, cativa fulgi de chilli si am pus somonul fara piele deasupra.

Am bagat vasul in cuptor pentru 20-30 de minute pana s-a inmuiat feniculul.Si astfel am avut un pranz absolut delicios.Pe viitor voi incerca si alte retete cu fenicul....poate o supa ;)
Pofta buna!