marți, 23 octombrie 2012

Tarta cu lamaie si bezea


Curiozitatea m-a impins sa fac aceasta reteta.Am urmarit Masterchef America si concurentii supusi la testul sub presiune au facut aceasta tarta cu lamaie.Juratii au gustat, s-au strambat pe alocuri...ba aluatul prea moale, ba bezeau s-a taiat....ba este absolut delicioasa :)
Asa ca am rasfoit prin mai multe variante de retete si m-am oprit la aceasta.

Aluat tarta ( 25 cm diametru) :

  • 300 g faina
  • 1 lingurita de sare
  • 200 g unt rece
  • 4-5 linguri de apa
Cerneti faina sa fie aerisita, taiati untul rece in cubulete, adaugati sarea si incepeti sa amestecati usor cu degetele pana cand se formeaza cocoloase mici si untul a fost incorporat in faina.Puteti face asta si cu un aparat de facut aluat sau chiar un robot de bucatarie, insa in felul acesta nu-l stresati :D
Adaugati apa lingura cu lingura pana cand aluatul ajunge la consistenta dorita, asta insemnand ca aluatul sa fie omogen dar nu lipicios.
Acoperiti aluatul in folie alimentara si lasati-l cel putin 30 de minute la frigider.Acesta poate sta si peste noapte.
Intre timp preparati crema de lamaie in felul urmator:
  • 6 galbenusuri de ou
  • 200 g zahar
  • 2 linguri de faina
  • 3 linguri de amidon de porumb
  • 1/4 lingurita de sare
  • 375 ml apa
  • 2 lamai, sucul de lamaie si coaja rasa
  • 40 g unt
Incepem prin a separa albusurile de galbenusuri.Bateti galbenusurile si lasati-le deoparte.
Puneti intr-o cratita zaharul, faina, amidonul de porumb si sarea.Adaugati apa, sucul de lamaie si coaja rasa marunt si dati focul mediu amestecand continuu.
In momentul in care amestecul da in clocot luati cratita de pe foc si adaugati 2-3 linguri din amestec peste galbenusurile de ou batute amestecand rapid (nu vrem sa facem omleta).Puteti repeta procedura pentru a fi sigur ca nu se intampla vreo nenorocire :)
Apoi turnati galbenusurile in cratita si continuati crema pe aragaz, amestecand continuu.Amestecati pana cand crema se ingroasa, luati de pe foc si adaugati untul.
Este momentul sa coacem aluatul.Scoateti-l din frigider si intindeti o foaie rontunda.Asezati aluatul in tava de tarta unsa cu unt, apoi hartie de copt si multe greutati - eu am folosit boabe de fasole, in felul acesta aluatul va sta unde l-am pus.gauriti aluatul din loc in loc cu o furculita.
Bagati aluatul in cuptorul incins si coaceti pana cand incepe sa se rumeneasca usor, apoi luati greutatile si mai lasati-l inca 10 minute.

Cand aluatul s-a rumenit turnati crema de lamaie intr-un strat uniform.

Separat bateti albusurile cu o lingura de zahar.Treptat adaugati inca 6 linguri de zahar.Pentru ca bezeaua sa fie perfecta puteti adauga 1-2 lingurite de otet, ajuta la intarirea acesteia.

Asezati bezeaua peste crema si jucati-va cu ea pentru a obtine forma dorita.

Pentru incheiere bagati tarta in cuptor pentru 10-15 minute pana cand bezeaua incepe sa se rumeneasca.
Este mult mai delicioasa servita rece ;)...desi eu nu m-am putut abtine sa nu o gust si calda.

O recomand cu incredere, a atras pareri foarte bune ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu