luni, 21 mai 2012

Tort de ciocolata cu crema de unt

La multi ani celor care si-au sarbatorit astazi ziua numelui....inclusiv mie :)
Bineinteles nu puteam sa las ca o astfel de zi sa treaca fara sa fac ceva dulce.Initial am vrut sa fac minitarte cu ciocolata (pe care le-am si facut) si inca ceva mititel, dragalas si delicios bineinteles.Pana la urma am ajuns la acest tort minunat.

Lucrurile stau dupa cum urmeaza:

Ingrediente pentru un tort cu latimea de aproximativ 20 cm:
Blat :

  • 380 g faina
  • 400 g zahar
  • 85 g cacao
  • 1 lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita de praf de copt
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1 lingurita de praf de nes
  • 200 g unt, topit si lasat la racit
  • 3 oua
  • 1 lingurita de esenta de vanilie
  • 2 linguri de iaurt sau smantana lichida
  • 150 ml apa fierbinte
Pentru inceput amestecati ingredientele uscate intr-un bol mare : faina, zaharul, cacaoa, bicarbonatul de sodiu, sarea, praful de copt si praful de nes.

Puneti untul la topit si apoi lasati-l sa ajunga la temperatura camerei.

Adaugati ouale si vanilia peste untul racit si mixati pana devine omogen.Turnati cele doua linguri de iaurt sau smantana lichida.

Incorporati usor, in doua trei transe amestecul de unt si oua in ingredientele uscate, amestecand cu o spatula.

Dupa ce ati incorporat toata compozitia turnati apa fierbinte in aluat.

Incingeti cuptorul si impartiti compozitia in trei tavi, pentru 3 blaturi independente.Va trebui sa le lasati in cuptor aproximativ 10-15 minute (verificati cu o scobitoare daca s-a facut).Lasati blaturile la racit in timp ce pregatiti crema de unt si glazura.
Cam asa trebuie sa arate aluatul:


Crema de unt:

  • 200 g unt, la temperatura camerei
  • 400 g zahar pudra
  • esenta de vanilie
  • 5-6 linguri de smantana lichida
Mixati untul pana devine cremos(3-4 minute).Adaugati in mai multe transe zaharul pudra si mixati continuu.Cand amestecul devine cremos adaugati smantana lichida si esenta de vanilie si continuati sa mixati inca 5-6 minute.

Glazura ciocolata:
  • 240 ml frisca lichida sau smantana lichida
  • 3 linguri de unt
  • 500 g ciocolata
Tocati ciocolata cat mai marunt si puneti-o intr-un bol.
Puneti la incalzit frisca si untul.Lasati-le sa se incalzeasca, dar opriti focul inainte sa inceapa sa fiarba.Turnati lichidul peste ciocolata tocata si acoperiti bolul pentru cateva minute.Apoi omogenizati amestecand usor cu o spatula.Lasati glazura sa se raceasca inainte de a o turna peste tort.
Asamblarea tortului :

Eu am adaugat si un sirop din zahar, zeama de lamaie si putina apa.Pus pe foc pana se topeste zaharul si racit.
Odata racite blaturile incercati sa taiati cat mai putin din ele (de deasupra) cat sa fie drepte.

Asezati primul blat, insiropati putin, puneti crema de unt si putina glazura de ciocolata ca in imagine.Procedati la fel pentru celelalte doua blaturi.

Aveti grija cum impartiti crema de unt pentru ca veti avea nevoie si pentru exteriorul tortului.
La final turnati glazura de ciocolata din belsug sa acoperiti complet tortul.
Pentru decor am mai avut putina frisca si am incercat sa fac ceva...desi nu este punctul meu forte :D
Pana la urma tot ce conteaza este ca tortul sa fie delicios...si asa a fost...si inca mai este :D

La multi ani tuturor inca odata si sper ca ati avut o zi minunata.


Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu