vineri, 2 septembrie 2011

Tort cu crema de mascarpone si ciocolata - Happy B-day brother

De ceva vreme mi-am propus sa-i fac fratiorului meu un tort de ziua lui.Am tot navigat pe ici pe colo si am ales acest tort cu 2 blaturi cacao, 2 vanilie, crema de mascarpone si ciocolata.Initial am facut blatul alb dupa reteta gasita si a fost un esec total.In disperarea mea am zis ca ma las batuta si cumpar blat :D...dar m-am adunat repede, am cumparat alte oua si am ales o varianta sigura si simpla pentru ambele blaturi :
  • 6 oua
  • 60 ml apa
  • 240 g faina
  • 240 g zahar
  • 1 praf de copt
  • esenta de vanilie pentru primul si 60 g cacao pentru ce-l de-al doilea.
 Am batut albusurile spuma si am adaugat treptat zaharul.Pentru a subtia bezeaua se adauga apa (in 2-3 picuraturi).Am adaugat galbenusurile batute, am amestecat usor si am inceput sa adaug si faina incorporand cu o spatula.Pentru blatul alb am amestecat apa cu vanilia, iar pentru cel cu cacao se amesteca faina cu cacaoa.
Am copt blaturile si le-am lasat la racit.

Intre timp m-am ocupat de creme.
Crema de ciocolata (chocolate ganache) :
  • 350 g ciocolata
  • 500 ml frisca lichida sau smantana pentru frisca
Am maruntit ciocolata si am incalzit pana la punctul de fierbere frisca.Pe care am pus-o peste ciocolata, le-am lasat 2-3 minute si am amestecat pana s-a omogenizat.Am bagat crema la frigider si am amestecat din cand in cand.

Crema de mascarpone si portocale :
  • 6 galbenusuri
  • 100 ml suc de portocale
  • 100 g zahar
  • coaja de la o portocala
  • 125 g unt
  • 400 g mascarpone (in reteta originala spuneau 200, dar am avut o presimtire ca trebuie mia mult si asa a fost :D )
Se pun in tigaie galbenusurile batute, coaja de portocala, sucul de portocale si zaharul.Se amesteca timp de 7-8 minute pana se ingroasa crema.Am luat-o de pe foc si am adaugat treptat untul.Am bagat-o in frigider acoperita cu folie si cand s-a racit am amestecat-o cu mascarpone.

Dupa ce cremele au stat 1-2 ore la frigider am inceput asamblarea tortului :
Blat alb insiropat cu lapte + crema ciocolata + blat cacao insiropat cu vanilie + crema mascarpone (3/4 din compozitie) + blat cacao + crema ciocolata + blat alb si un strat subtire de crema mascarpone.

L-am bagat in frigider...doamne ce greu eraaa...perfect pentru o multime de oameni.

Am pregatit si glazura din 250 g ciocolata, 250 ml frisca lichida si 50 g unt.Si pentru ca brother este un motociclist inrait ce poate fi mai dragut decat o motocicleta din ciocolata pe tort ? :D

Am scos tortul si l-am manjit cu glazura de ciocolata.
L-am bagat din nou la frigider unde a stat peste noapte.Motocicleta am pus-o a doua zi dimineata pe tort si pentru ca parea fragila s-a mai rupt pe ici pe colo, dar inca era capabila sa porneasca :)))




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu