Asa ca am sunat la sursa sa imi notez reteta.Bineinteles ca a trebuit sa o descos pe mami sa-mi spuna gramaje (ea nu cantareste niciodata, ca fiecare mamica).Ne-am lamurit intr-un final si pentru 8 foi de aluat am folosit :
- 1 kg de faina
- un praf de sare
- 1 lingura de otet
- 1 galbenus de ou
- 1/2 litru de apa minerala
- 200-220 g unt (sau untura)
- 1 dovleac de marimea unui pepene de 5-6 kg
- scortisoara dupa gust
- nucsoara dupa gust
- zahar dupa gust
- 2-3 linguri de ulei pentru calit
Apoi m-am ocupat de foile de placinta.Am impartit aluatul in 8 bile cat sa incape in palma.Am intins fiecare foaie in forma de patrat si am uns cu unt la temperatura camerei.Am impaturit foaia incepand cu lateralele, am uns iar cu unt, apoi capetele, am uns iar cu unt si am implaturit.Asa am procedat si cu celelalte foi.Am pus foile la rece pentru 20-30 de minute.Daca va grabiti le puteti baga in congelator.Am repetat procedura avand in vedere sa intind foile pe lungime ca si prima data.
Le-am bagat din nou in frigider sa se mai intareasca untul.Apoi am scos pe rand fiecare foaie si am intins-o in forma de dreptunghi.Intre timp, dovleacul s-a racit.Umpleti fiecare foaie cu dovleac din belsug si impaturiti cu atentie sa nu se rupa foaia.Din pacate mie mi-au incaput in tava doar 7 rulouri, ce-l de-al optulea s-a copt singurel separat.
La final ungeti foile cu ou batut si bagati-le in cuptorul incins pentru 30-40 minute la foc mic.
A fost o minunatie de placinta, aluatul semicrocat si untos, umplutura aromata.Desi pare multa placinta, nu a durat decat o zi dupa ce am impatit o mare parte la birou, pentru veri, plus ca am luat pe drum spre munte.
Trebuie sa profitam de aceasta perioada perfecta pentru ceva dulce din dovleac!Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu