marți, 10 ianuarie 2012

Tort mousse de ciocolata

Nu puteam incheia masa de Craciun decat cu un desert fabulos.Buni putea sa jure ca e cumparat si tata a facut ochii mari dupa prima imbucatura.Tot ce pot sa spun este ca in momentul in care scriu salivez si cred ca pozele spun tot despre acest minunat tort.Care, desi la prima vedere parea extrem de complicat (ma vedeam pierzand noaptea pentru a-l prepara ), este mult mai simplu de facut decat pare.

Sa incepem cu blatul de ciocolata :
  • 112 g unt
  • 257 g zahar
  • 56 g cacao
  • 2 oua
  • 56 g ciocolata neagra
  • 210 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • 3/4 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 118 ml apa
  • 118 ml lapte
  • un praf de sare

  1. Topiti ciocolata la aburi sau microunde si lasati-o deoparte.
  2. Mixati untul (la temperatura camerei), zaharul si cacaoa.
  3. Adaugati ouale unul cate unul mixand continuu.
  4. Adaugati ciocolata topita.Ciocolata trebuie topita inainte pentru a ajunge aproape de temperatura camerei.Daca este fierbinte nu va reactiona bine cu untul din compozitie.
  5. Intr-un bol, amestecati ingredientele uscate : faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea.Sarea este indicata cand folositi ciocolata, ii intensifica gustul.
  6. Amestecati apa cu laptele si puneti-o la incalzit sa aiba temperatura unui "dus fierbinte" :)
  7. Adaugati ingredientele uscate peste amestecul de ciocolata si amestecati bine.
  8. Adaugati apa si laptele incalzit.
  9. Turnati aluatul intr-o tava rotunda cu lateralele detasabile cam de 25 cm.Tapetati tava cu unt si hartie de copt.Blatul va creste mai mult decat aveti nevoie pentru tort, dar va asigur ca este atat de delicios incat ce va ramane poate fi mancat pur si simplu.Coaceti aluatul si lasati-l la rece.
 Cand blatul s-a racit, taiati-l in jumatete si asezati-l inapoi in tava ca baza pentru tort.

E timpul sa va apucati de primul strat de mousse de ciocolata neagra :
  • 4 g de gelatina
  • 2 linguri de apa
  • 105 ml lapte
  • 175 g ciocolata neagra
  • 280 ml de frisca lichida
  1.  Taiati ciocolata in bucatele cat mai mici.
  2. Amestecati gelatina cu cele 2 linguri de apa.Va fi gata cand va arata ca un jeleu ca in imagine.
  3. Puneti laptele pe foc si lasati-l pana da in fiert.
  4. Opriti focul laptelui, adaugati gelatina si amestecati.Nu se va vedea nimic alceva decat lapte.Gelatina actioneaza cand amestecul se raceste.
  5. Adaugati laptele fierbinte peste ciocolata topita.Acoperiti pentru 5-6 minute vasul.
  6. Intre timp bateti frisca.
  7. Amestecati cu telul ciocolata si laptele pentru a omogeniza amestecul.
  8. Turnati putina frisca batuta in ciocolata.Amestecati si adaugati jumatate din frisca, amestecati iar usor si turnati si restul de frisca.
  9. Turnati spuma de ciocolata peste blatul din tava si bagati in congelator pana preparati spuma de ciocolata alba.

Pentru mousse de ciocolata alba aveti nevoie :
  • 105 ml lapte
  • 175 g ciocolata alba
  • 4 g gelatina
  • 2 linguri de apa
  • 180 ml frisca lichida
Procedeul este identic cu cel pentru mousse de ciocolata neagra.Turnati spuma de ciocolata alba peste cea de ciocolata neagra si bagati tortul in congelator.

 Pentru glazura de ciocolata aveti nevoie de :
  • 112 g ciocolata neagra
  • 80 g frisca lichida
  • 2-3 linguri de miere
  • 1 lingura de ulei vegetal
  • vanilie
  1. Amestecati frisca lichida, mierea si uleiul.
  2. Puneti pe foc pana cand ajunge la punctul de fierbere.
  3. Turnati peste ciocolata maruntita impreuna cu esenta de vanilie.Lasati ciocolata acoperita 5-6 minute pana se topeste.
  4. Amestecati pana omogenizati glazura si turnati peste tort.
 Puneti tortul inapoi in congelator.Eu l-am lasat in congelator 2 zile pana in ziua Craciunului.L-am scos afara in ziua cu pricina, dar undeva la racoare sa se dezghete usor.Il puteti scoate din congelator si pune in frigider.In 4-5 ore va fi perfect, fara solzi si cremos.

Este un tort perfect pentru zile deosebite alaturi de cei dragi.Ii veti uiti cu siguranta, atat pe ei cat si papilele lor gustative ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu